Hamilelikte Anksiyete Bozukluğu Belirtileri ve Tedavisi
22 Haziran 2024

Hamilelikte Anksiyete Bozukluğu Belirtileri ve Tedavisi

Hamilelikte Anksiyete Bozukluğu

Hamilelikte anksiyete bozukluğunun temel nedeni, hamile kadınların hormonal değişimlerin etkisiyle anksiyeteye daha yatkın olmalarıdır. Anksiyete amaçlı ilaç kullanımı fetüsü olumsuz etkileyebilir. Ancak, anksiyeteyi hafifletecek doğal çözüm yöntemleri vardır.

Sosyal ve Psikolojik Destek Alınması

Kronik veya önemli seviyede psikiyatrik hastalığı olan anne adaylarının, gebelikte ve doğum sonrasında bebeğin bakımında eksik olacağı veya çocuğunun kendisinden uzaklaştırılacağına dair korku ve kaygıları olabilir. Kadın, hastalığının farkında ise hastalığı nedeniyle çocuğunun yaşamını kaybedebileceği veya toplumda damgalanacağı korkusu yaşayabilir. Bu dönemde toplumsal ve ruhsal destek almak anne adaylarını rahatlatır. Önceden var olan veya gebelik sırasında gelişen psikolojik hastalıklar, gebelik ve doğum sürecini olumsuz etkileyebilir. Gebelik öncesinde depresyon geçirmiş kişilerde gebelik ve lohusalık döneminde depresyonun ortaya çıkma riski, hiç depresyon yaşamamış kişilerden daha yüksektir. Ağır psikiyatrik hastalığı bulunan bazı kadınlarda, kadın olmanın pozitif ve motive edici etkisi de olabilmektedir. Şizofreni ve psikoz hastası anne adaylarının, anneliği benimseyerek gebelik sürecine katılımının arttığı ve bu durumun kendini yeterli ve değerli hisseden bireyin iyileşmesinde olumlu etki yarattığı bilinmektedir. Bununla birlikte, gebelik sürecinde tedavi ve kullanılan ilaçlara ara verilmesinin, sağlık problemlerinin alevlenmesi riskini de beraberinde getirdiği belirtilmektedir. Uzmanlar, bu kadın adaylarının doktorlarıyla sürekli iletişim halinde olmaları gerektiğini vurgulamaktadırlar.

Hamilelik Döneminde Hafif Seviyede Anksiyete Artar

Gebelikte depresyon ve psikozun ilk defa ortaya çıkma riski azalır, ancak hafif seviyede depresyon ve anksiyete artar. Kişinin içe kapanma ve kendisiyle ilgili uğraşlar gebelik sırasında artar fakat kaygının içeriği bireyin kendisinden çok karnındaki bebeğine yöneliktir. Depresyondaki kadın adaylarında, sağlık problemlerinin getirdiği sorunlara, negatif his ve düşüncelere bir de gebelik, doğum ve doğacak bebekle ilgili kaygılar eklenir. Depresyon, sağlık problemlerinin doğası gereği kişiye kendini hayatın sıkıntıları karşısında zayıf hissettiren bir hastalıktır. Gebelik sırasında buna bir de anne olma ile ilgili yetersizlik endişelerinin eklenmesiyle sıkıntılar daha fazla artabilir.

Hamilelikte Anksiyeteyi Azaltıcı Öneriler

  • Her gün egzersiz yapın. Gündelik olarak 30-60 dakikalık orta seviyede bir egzersiz, endişe duygularınızın azalmasına yardımcı olabilir. Egzersize yavaş başlayıp sonraki süreçlerde süre ve yoğunluğu artırabilirsiniz.
  • Televizyon ve gazetelerdeki kötümser haberlerden uzak durmaya çalışın.
  • Belli bir süre evin dışına çıkın. Sürekli evde kalmayın. Arkadaşlarınızla ve yakınlarınızla buluşun.
  • Daha huzurlu olmak isterseniz masaj yaptırın. Masaj, gergin kaslarınızı gevşeterek rahatlamanıza yardımcı olabilir. Ancak ayaklara yapılan masajda çok hafif davranmak gereklidir.
  • Papatya çayı veya yeşil çay içebilirsiniz. Her ikisi de anksiyete düzeyinizi azaltmaya yardımcı olabilir.
  • Aromaterapiyi deneyin. Lavanta, gül ve yasemin kokulu mumlar alın. Rahatlamaya faydalıdır. Özellikle lavanta çok sakinleştirici olabilir.
  • Meditasyon yapmayı deneyin. Meditasyon, endişelerinizi hafifletmeye yardımcı olabilir. Örneğin, her sabah veya öğlen vakitleri 5-10 dakikalık meditasyon yapmak yararlıdır. Bunun için sessiz bir ortamda oturun. 5-10 dakika boyunca burnunuzdan nefes alıp verin. Nefes alıp vermenize odaklanın. Nefes alıp verirken tüm düşüncelerinizi dışarı atmaya çalışın.
  • Anksiyete sorununuzu mutlaka doktorunuzla paylaşın. Anksiyetenin şiddeti konusunda ve ruhsal durumunuz ile ilgili dürüst davranın. Çünkü doktorunuz sizin için çözüm yöntemleri sunacaktır.
  • Anksiyetenizi hafifletmek amacıyla doktorunuza danışmadan ve onayı olmadan bitkisel tedavilerden uzak durun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Anksiyete Testi Nasıl Yapılır?

Anksiyete Testi Nasıl Yapılır?

Anksiyete Bozukluğu Nasıl Geçer?

Anksiyete Bozukluğu Nasıl Geçer?

Yaygın Anksiyete Bozukluğu Belirtileri ve Tedavisi

Yaygın Anksiyete Bozukluğu Belirtileri ve Tedavisi

Anksiyete Krizi Belirtileri ve Tedavisi

Anksiyete Krizi Belirtileri ve Tedavisi

Beck Anksiyete Ölçeği

Beck Anksiyete Ölçeği