Anksiyete Atakları Belirtileri ve Tedavisi
21 Temmuz 2024

Anksiyete Atakları Belirtileri ve Tedavisi

Anksiyete Atakları

Anksiyete atakları, psikolojik rahatsızlıklar arasında en yaygın görülen durumlardan biridir. İnsanların büyük bir endişe veya korku yaşamaları, sürekli olarak endişe hali içinde bulunmaları yaşam kalitesinin düşmesine neden olabilir. Anksiyete atağı geçiren bir kişi, normal hayatına dönebilmek için mutlaka bir doktora başvurarak tedavi görmelidir. İlaç tedavisi, genellikle 6 ay ile 1 yıl arasında anksiyetenin azalmasına yardımcı olabilir. Ancak anksiyete tekrarlayabilen bir rahatsızlıktır. Anksiyete hastaları, sadece tek bir nedenden dolayı anksiyete atakları yaşamazlar. Örneğin, trafik kazası geçiren bir kişi, tekrar trafiğe çıktığında büyük bir korku yaşayabilir ya da toplum içinde konuşma yaparken rezil olma korkusuyla kimseyle konuşamayabilir.

Anksiyete Atakları Nasıl Oluşur?

Anksiyetesi olan bir kişi atak geçirdiğinde, bu atağın panik atak olması yaygındır. Anksiyete atağı, ani ve beklenmedik bir şekilde ortaya çıkar. Örneğin, asansöre bindiğinizde ve elektrikler kesildiğinde anksiyete atağı yaşayabilirsiniz ya da toplum önünde bir sunum yaparken bir anda atak geçirebilirsiniz. Bu ataklar genellikle yarım saat kadar sürer ve ilk 10 dakikası hafif olup, 10 dakikadan sonra şiddetlenir. Kişi kendini ölecek gibi hissedebilir ve yarım saat içinde atak sona erer. Toplum içinde bu atağı yaşamış olan bir kişi, sürekli olarak tekrar bu atağı yaşayacağı korkusu nedeniyle toplum içine çıkmaktan çekinebilir.

Anksiyete Ataklarının Belirtileri Nelerdir?

  • Bir anda oluşan panik
  • Paniğin aniden artması
  • Kontrol kaybı
  • Göğüs ağrısı
  • Kalbin hızlı çarpması
  • Bayılma korkusu
  • Nefes darlığı ve yutkunmada güçlük
  • Hızlı nefes alıp verme
  • Bir anda titreme
  • Mide krampları

Anksiyete Atakları Sırasında Ne Yapılmalı?

Öncelikle, anksiyetesi olan bir kişinin rahat nefes alması sağlanmalıdır. Anksiyete atağı ilk on dakikadan sonra şiddetlenecek ve yirminci dakikaya kadar artacaktır. 20 dakikadan sonra ise yavaş yavaş azalmaya başlayacaktır. Eğer yarım saatten daha uzun süren bir anksiyete atağı yaşanıyorsa, hastanın hemen hastaneye götürülmesi gerekmektedir.

Ekstra Bilgiler

Anksiyete ataklarının tedavisinde sadece ilaçlar değil, aynı zamanda terapi ve yaşam tarzı değişiklikleri de önemlidir. Bilişsel davranışçı terapi (BDT), anksiyete ataklarını yönetmede oldukça etkilidir. Ayrıca, düzenli egzersiz, sağlıklı beslenme ve yeterli uyku da anksiyete belirtilerini azaltmada yardımcı olabilir. Anksiyete atakları yaşayan kişilerin yakın çevresinin desteği de tedavinin önemli bir parçasıdır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni